Dit artikel verscheen op 12 december 2020 in Clique Magazine van Elsevier Weekblad.
Gemiddeld is één op de vijf Nederlanders hoogsensitief. Dat houdt in dat je gevoelig bent voor prikkels én deze diepgaand verwerkt. Opmerken-, verwerken en reageren verloopt anders dan bij niet-HSP (Hoogsensitief persoon). Het is een manier van informatieverwerking dat voor- en nadelen met zich meebrengt, dus ook op de werkvloer.
Signalen die kunnen wijzen op hoogsensitiviteit
Esther: “Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament, niet zweverig, geen ziekte en wetenschappelijk bewezen. Een groot deel van de HSP weet niet dat ze hoogsensitief zijn. In de werksituatie zijn er verschillende signalen die kunnen wijzen op hoogsensitiviteit. Zo ligt bijvoorbeeld uitstelgedrag op de loer wanneer werk te ‘simpel’ en repeterend is en wanneer je werk tegen je normen en waarden ingaat, dan heb je daar als HSP last van. Een HSP geeft vaak voorrang aan de behoeften van anderen, ten koste van zichzelf. Tijdens vergaderingen voelt een HSP de sfeer feilloos aan waarbij de HSP de onderliggende emoties en belangen registreert en wil verklaren. Na enkele te drukke dagen, kan een HSP zich overweldigd voelen. Wanneer HSP geen rekening houden met hun temperament en hun potentieel niet benutten, kan dit leiden tot geen overzicht meer hebben, niet weten waar te beginnen, het verliezen van focus en op de lange termijn zelfs tot een bore-out, een burn-out of een combinatie van beiden, een kwalitatieve bore-out. Met begeleiding kan deze spiraal worden doorbroken. Dat is zo belangrijk aangezien een HSP op de werkvloer veel te bieden heeft.”
Sensitief Leiderschap
Esther: “Goed om kunnen gaan met hoogsensitiviteit vergt ‘Sensitief Leiderschap’. Dit houdt in: jezelf beter leren kennen, inclusief jouw hoogsensitiviteit, hier rekening mee houden en het bewust inzetten voor je omgeving, jezelf, je werk en de maatschappij.
Dan ben je in staat om zichtbaar te maken wat zonder jou niet wordt gezien. Dit is mogelijk door de combinatie van jouw ‘gevoeligheid’ wat betreft details, emoties en sfeer, je empathisch vermogen, je unieke helikopter view, je diepgaande informatieverwerking, en je lange termijn visie. Wanneer je jouw hoogsensitiviteit omarmt, en weet hoe je dit in kunt zetten, ervaar je meer energie, uitdaging,
zingeving en vrijheid zowel in je werk, als je privéleven.”
Esther Kaastra is een ervaren loopbaanprofessional, ondernemer en coach, gespecialiseerd in hoogsensitiviteit en werk. HSP & Werk richt zich als bureau op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hoogsensitieve leiders, ondernemers en professionals.
Het werkboek ‘Hoogsensitief leiderschap’ is hier GRATIS te downloaden.
Dit artikel is eerder verschenen in Clique Magazine van Elsevier weekblad, editie december 2020. Bekijk hier het origineel.
Door: Monique de Mijtenaere