Dit is een interessante veel voorkomende vraag van onze cliënten die vanuit verschillende invalshoeken benaderd kan worden, namelijk:
1) Hoe weet je dat die ander er nog niet aan toe is?
2) Misschien heb je weleens iets benoemd waar de ander zich nog niet bewust van was, en is dit negatief overgekomen? Die ervaring heeft dan iets met jou gedaan. Wat zegt deze ervaring over het in de toekomst wel of niet benoemen van zaken die jij voelt, ziet en weet?
3) Wat is je rol? Is het in die rol wel of niet de bedoeling dat je benoemt wat je ervaart? Handel je dan vanuit je eigen ‘grond’ of ben je (ongevraagd) op de ‘grond’ van een ander bezig?
4) Welk doel wil je behalen in de situatie waar dit zich afspeelt? En is het dan tactisch en strategisch wijs om te benoemen wat je ervaart? Of is er iets anders nodig?
Wat als het jouw rol wél is om het een en ander te benoemen?
5) Iets wel benoemen en de deksel op je neus krijgen kan ervoor zorgen dat bij jou een ‘oude pijn’ wordt geraakt. Vanuit je kindertijd bijvoorbeeld, waar je als slimme HSP alles aanvoelde en benoemde en dan terugkreeg dat jij het niet snapte. Waardoor je je dom bent gaan voelen en anders. Dit kan geraakt worden in zo’n situatie. Om dit gevoel van afwijzing niet te hoeven voelen kun je ervoor kiezen om iets niet te benoemen. Maar wat als het jouw rol wél is om het een en ander te benoemen?
6) De combinatie van jouw kerntalenten kan ervoor zorgen dat je de ander beter aanvoelt en is van invloed op of jij er wel of niet iets mee wilt doen. Onder andere de kerntalenten ‘mentale creativiteit’, ‘transpositie empathie’ en ‘informatieoverdracht’ spelen hierin een rol. Het kan dus raadzaam zijn om jouw kerntalenten in kaart te brengen om zo nog beter te begrijpen waarom jij op een bepaalde manier reageert in een dergelijke situatie. Niet alles is trauma ;-).
8) Als jij iets ervaart in een groep in relatie tot het aanvoelen, zien en weten wat er nodig is, kan het zijn dat meerdere mensen dit ervaren vanuit de wetenschap over groepsdynamica. Dat hoeft overigens niet, jij kan de uitzondering op de regel zijn. Weet wel dat wat jij ervaart niet hoeft te betekenen dat het voor die ander ook zo is. Jouw ervaring wordt altijd gekleurd door jouw ervaringen.
Wat wil gezien worden?
9) Vanuit systemisch perspectief is datgene wat zich aandient vaak niet waar het over gaat. Je kunt de vraag stellen vanuit dat wat jij ziet, voelt en weet. Wat wil gezien worden? Wat laat zich zien en waar is dit een onderdeel van? Zoom uit. En ook hier. Kies strategisch of je het deelt.
10) Veel van wat we voelen komt uit onszelf of resoneert tenminste met iets in onszelf. Het kan zelfs meer over jou gaan dan over de ander. Ben je er aan toe dit stukje van jezelf aan te kijken?
Zo zie je. Meer aanvoelen, zien en weten dan de ander is veel meer gelaagd dan puur dat. Als HSP en mogelijk HB is het een feit dat je meer voelt, ziet en weet. Hoe je ermee omgaat in relatie tot de ander vergt kennis, coaching én ervaring. Jouw perspectief is niet altijd hét perspectief.
Wil je hier hulp bij? Plan dan hier je gesprek in.