Hoogbegaafd ondernemen

Hoe je alles uit jouw hoogbegaafdheid haalt als ondernemer

– The sweet spot tussen over- en onderprikkeling

In deze blog deel ik de zes vragen waardoor jij jouw onderneming volledig autonoom inricht, zodat jij als hoogbegaafde ondernemer altijd uitdaging vindt in jouw werk.

Je bent ondernemer geworden omdat je vastliep in het systeem.

De regels, de kaders, de sfeer, de politiek, je was er wel klaar mee. Waarschijnlijk werden je talenten en visie niet gezien of gewaardeerd, en zorgde dit geregeld voor botsingen. Van alles wat je zag gebeuren, dacht jij, dat kan ik ook en zelfs beter!
Daarnaast had je het gevoel dat je wat te doen had in dit leven en dit kon je alleen maar vormgeven als ondernemer.

Dus ben je gestart. En natuurlijk was dat – zoals bij alles – in het begin spannend, maar inmiddels ga je al wat jaren succesvol mee. Dit is jouw kindje: je hebt jouw bedrijf vanuit flow en jouw expertise opgebouwd; vanuit alles waar jij vol vuur over vertelt en mensen fantastisch bij helpt.

So far so good, toch? Of toch niet?

Ja, je hebt je eigen omgeving en werkzaamheden gecreëerd, maar je merkt dat er wat weerstand ontstaat. Je mist uitdaging, tegelijkertijd wordt er veel van je gevraagd.

Zelfs de ‘zondagavondblues’ komt zo nu en dan om de hoek kijken.

Heel langzaam, zonder dat je het doorhebt ben je je gaan vervelen in je eigen bedrijf.

Je hebt dingen al zoooo vaak uitgelegd, je krijgt klanten met het lijkt altijd dezelfde problemen, en je mist steeds meer die uitdaging.
Je stelt werk uit, voelt je onrustig en soms ook wat neerslachtig. Zelfs de ‘zondagavondblues’ komt zo nu en dan om de hoek kijken.

Als hoogbegaafde ondernemer steek jij heel anders in elkaar, en dat vraagt ook om een andere werkwijze en behoeften.

Ik herken het punt waarop jij nu staat. Op een gegeven moment was ik moe van HSP, moe van mijn eigen expertise.
Dat niet alleen, ook van de mensen die ik hielp, ik kreeg er geen energie meer van. Daarnaast had ik een groot bedrijf gecreëerd met veel programma’s en personeel. Het leverde me meer gedoe op dan werkplezier. Ik was vooral aan de oppervlakte bezig.

Terug naar mijn HSP-profiel: wat werkt wél voor mij?

Om weer terug te gaan naar waar ik wél energie van krijg, optimaliseerde ik mijn Sensitief Leiderschap Methodiek en paste deze op mijzelf toe. Practice what you preach.
Ik maakte een verdiepingsslag en paste meer versimpeling toe in mijn bedrijf: minder werk, meer tijd, hogere kwaliteit en meer uitdaging.

De ‘Sweet Spot’ tussen onder- en overprikkeling bij hoogbegaafdheid

Dit is ook wat ik voor mijn klanten doe: kijken naar hun HSP Profiel, wat is er in de praktijk nodig om de ‘Sweet Spot’ te vinden tussen onder- en overprikkeling? Hier komt o.a. – afhankelijk van jouw situatie en verleden – innerlijk werk, IEMT en opstellingen bij kijken. Wat zijn jouw patronen en hoe doorbreek je deze?

Vanuit de KernTalentenanalyse kijken we naar wie jij op dit moment het beste kan helpen, wie op dit moment daarmee waar voor zijn geld krijgt en jouw waarde verzilvert voor grote resultaten.

Dat werden voor mij de hoogsensitieve en intelligente, vaak hoogbegaafde leiders en ondernemers die ik wil helpen bij het werken vanuit hun ‘Sweet Spot’ tussen onder- en overprikkeling. Dat ontdekken en daar keuzes in maken die zorgen voor energie en flow is ‘sensitief leiderschap’. Vanuit daar kun je er écht zijn voor je klanten, familie en je of de organisatie.

Ook m’n marketing, sales en aanbod heb ik volledig ingericht vanuit daar waar de klant mee is geholpen en waar ik op m’n best ben. Alleen dan kan het een succes worden. Vooral vanuit gemak.

Als ik 5 coachcalls op een dag heb bijvoorbeeld, kan ik er voor de 4e en de 5e niet meer zijn. Dat klopt niet en voelt niet goed.

Dat is ook mogelijk voor jou.

Vanuit Sensitief Leiderschap kun jij jouw ideale business ontwerpen.

Als hoogbegaafde ondernemer wil je continue uitdaging en ontwikkeling, zonder overprikkeld te raken

Vanuit Sensitief Leiderschap kun jij jouw ideale business ontwerpen. Én je kunt er op blijven sturen, daar je je elk jaar weer verder ontwikkelt. Jij bent nooit af, dat weet je inmiddels dondersgoed.

Jij bent anders. En hebt dus ook wat anders nodig om als hoogbegaafde je eigenschap positief te benutten in je bedrijf.

Daarom van mij uit geen one size fits all-methode of stappenplan om succesvol te worden. Was het maar zo’n feest!
Nee, we kijken naar jouw uniekheid en hoe je vanuit daar jouw bedrijf zo inricht dat je op alle fronten in je element bent en continu uitgedaagd wordt.

Om je alvast op weg te helpen kun je als hb’er de volgende zes elementen onder de loep nemen om je hoogbegaafdheid optimaal te benutten als ondernemer:

1. Hoe autonoom ben jij?

Jij bent autonoom en hebt daar veel behoefte aan. Maar hoe is dat op dit moment? Met wie werk je en voor wie werk je en hoe autonoom ben je écht? Waar schuurt het en waar ligt je verlangen? Wat kun je nu al doen om meer autonomie te ervaren?
Ben je bijvoorbeeld ZZP’er en wil je echt je eigen bedrijf en dienstverlening? Of werk je met klanten waar je niet zoveel door uitgedaagd wordt en claimen ze veel tijd van je? Werk je samen met mensen waar je dat liever niet meer doet?

Of andersom. Je bent heel autonoom en vrij maar mist juist wat verbinding. Hoe ga je die verbinding meer opzoeken? Waarbij je ook weer heel selectief bent in met wie, waarom, wanneer en hoe. Want de mensen waar je voor en mee werkt zijn allesbepalend voor jouw werkgeluk.

2. Welke intellectuele uitdaging doet er toe?

Jij bent analytisch en gaat goed op complexiteit en het combineren van theorieën om tot een eigen oordeel of concept te komen.
Vanuit meerdere sporen, bronnen, lagen en kanalen combineer je wat er voor jou toe doet en zet je dit om naar verbetering of vernieuwing voor jouw bedrijf en je klant.
Maar in hoeverre benut je dit? Wat is jouw intellectuele uitdaging op dit moment? En hoe ben je bezig met het combineren van al die lagen? Waarschijnlijk doe je dat continu, maar maak je er ook bewust tijd voor? En als het loopt met je bedrijf, hoe kun je vanuit dit fenomeen een extra laag toevoegen zonder dat het je overweldigt?

3. Hoeveel ruimte is er voor jouw emoties?

Als hb’ér ben je rijk geschakeerd, een prachtig woord vind ik dat. Je hebt veel emoties tegelijkertijd en soms zoveel dat het nodig is om je af te sluiten. Juist die emoties en interne belevingen op vele lagen in combinatie met een bovengemiddelde intelligentie maken jou kleurrijk en genuanceerd. Afhankelijk van jouw HSP profiel is dit in meer of mindere mate zichtbaar voor je omgeving.
Juist door jouw rijke schakering kunnen je emoties heftiger zijn en is het belangrijk dat je ruimte neem voor je emoties. Wat ervaar je op een dag, praat je hierover? Mag het er zijn? Jij bent er voor je klanten, wie is er voor jou? Je hoeft het niet alleen te doen.

4. Kun je ergens je tanden inzetten?

Jij wil veel, bent gedreven en nieuwsgierig. Je houdt van nieuwe dingen en het liefst wil je het nu. Je kunt je ergens volledig in vastbijten. Vanuit flow kun je volop doorgaan. Je hebt dit ook nodig!
Wat is er voor vernieuwing nodig op dit moment voor jou? Waar kan en wil jij je tanden in zetten? En wat is daarin realistisch?
Vaar op je intuïtie. Kijk niet naar anderen.

Ik wil je op het hart drukken om hier serieus tijd voor te maken.

5. Hoe scheppingsgericht werk je?

Scheppingsgericht werken is erg belangrijk voor je. Maar door de alledaagse dingen schiet het er nog weleens bij in. Je kunt denken aan het ontwikkelen van een model, een proces, een plan, methode, een techniek of een puzzel.
Zo ben ik zelf nu vaak aan het ontwerpen in Canva.com en een nieuwe analyse aan het ontwikkelen voor m’n Sensitief Leiderschap methodiek.
Het is fijn voor je om beeldend en verhalend te werk te gaan. Je creativiteit benutten. En ik wil je op het hart drukken om hier serieus tijd voor te maken. Dat stuk in jou wat vaak onder het tapijt wordt geschoven onder het motto ‘ik heb geen tijd’ en het ‘hoort’ zo mag benut worden, anders hou je het niet vol.
Ik wil je hier wel waarschuwen:. dit gaat niet over meer doen. Kijk vooral hoe je verdieping kunt aanbrengen in plaats van verbreding terwijl je vernieuwd en creëert.

6. Hoe benut jij jouw diepgaande informatieverwerking vanuit jouw hoogsensitiviteit?

Als hb’er ben je hoogsensitief. Ben je niet hoogsensitief, dan spreek je over hoog intelligent zijn. Hoogsensitief zijn houdt in dat je veel informatie opmerkt, zowel extern als intern en dat alle informatie diepgaand wordt verwerkt.
Wanneer dit teveel informatie is, raak je overprikkeld. Het is dus belangrijk dat jij je werk en leven zo inricht dat je al die informatie kunt verwerken,. Om er vervolgens de voordelen ervan te kunnen benutten.
Juist jij als hb’er bent in staat om informatie om te zetten tot een scherpe conclusie waar velen van kunnen profiteren.
Wat heb jij te doen om minder overprikkeld te raken en je hoogsensitieve informatieverwerking talent te benutten?

Samengevat kun je sturen op:
1. Autonomie
2. Intellectuele uitdaging
3. Ruimte voor emoties
4. Ergens je tanden in kunnen zetten
5. Scheppingsgericht werken
6. Jouw hoogsensitiviteit benutten

Ik zie je, ondernemer. Ik ken en herken je. Het is niet nodig om continu op het punt onrust of onvrede terecht te komen. En ik weet hoe jij alles uit jouw talenten en uniekheid haalt.

Wil je hulp bij het optimaal benutten van jouw hoogbegaafdheid in je ondernemerschap?
Met het HSP Businesscoaching programma help ik hoogsensitieve en hoogbegaafde ondernemers, ondernemers als jij. Ik laat je zien hoe jij met jouw bedrijf vanuit authenticiteit en flow naar het volgende niveau groeit.

Boek een call via deze link. Ik ben heel benieuwd naar je.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig informatie en inspiratie over hoogsensitiviteit in relatie tot loopbaan, persoonlijk leiderschap en ondernemen.

Voornaam*

E-mailadres*

Ja, ik heb het privacyreglement hier gelezen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services