businesscoach-hsp

Hoogsensitief ondernemen in en na de Coronatijd

“Alle clichés zijn waar. ‘What brings you here, won’t bring you there’ en ‘every level has it’s own devil’. Op dit moment bevind ik me in een fase van het ene level, naar het volgende level. Het gevoel hangt in de lucht. De energie is anders. Er is iets aan het gebeuren.”

Bovenstaande schreef ik een paar weken geleden. Nog voor de Corona golf. En of er wat aan het gebeuren is!

Hoewel ik zelf gelijk bij de start van deze golf ziek werd, en dat nog steeds ben, staat m’n bedrijf niet stil. Ik werk al jaren online en heb alles zo ingericht dat het door kan gaan. Ok, de coachgesprekken staan wel on hold, maar de intakes gaan door, social media gaat door, en zelfs nieuwe klanten krijgen gaat door.

Blijf bij jezelf.

Nee, ik ben niet gestart met allerlei acties. Ik heb er bewust voor gekozen om eerst voor mezelf te zorgen, alvorens met iets naar buiten te treden, als ik dat al doe. Dat is mijn persoonlijke keuze. Hoe jij daar zelf in staat is aan jou.
Blijf bij jezelf. Hoe voel jij je, wat heb je intuïtief te doen en wie ga je helpen met welk probleem? Je hoeft niet te doen wat anderen doen. Je mag ook juist naar binnen treden, werken aan zaken die jouw fundering versterken. Een combinatie kan natuurlijk ook. Voel je ook niet schuldig om juist wel iets te verkopen. Want ook nu hebben mensen je hulp nodig. Hoe jammer is het als jij ze dat ontneemt?

Ondanks wat Corona nu doet in Nederland heb ik niet het gevoel dat ik m’n bedrijf een grote draai moet geven. Een bocht naar links of rechts moet maken. Dat wat ik doe gaat over wie je bent als HSP en wat je hier te doen hebt en dat gaan doen op een manier die bij jou past. Juist een crisis als deze versterkt dat alleen maar. En ik ben er ook van overtuigd dat als jij doet wat je te doen hebt met een zuivere intentie, dat het voor jou ook goed komt! Het kan zijn dat je wel aanpassingen moet doen, dat is per bedrijf verschillend.

Wat vooral belangrijk is, is dat het blijft stromen bij jezelf en je bedrijf. Een blokkade in het maken van keuzes is ongelooflijk lastig. Soms heb je juist ook zo’n periode nodig om weer verder te komen. Vanuit daar kan je pas weer stappen zetten om de stroom op gang te brengen, je missie neer te zetten. Misschien is deze Corona periode wel zo’n moment?

Weer even terug naar het verhaal over de volgende fase :-).

De volgende stap die ik aan het zetten ben om mijn missie nog grootser neer te zetten is het opleiden van HSP & WERK Coaches. Coaches die de Coaching on the Job trajecten en de loopbaantrajecten gaan doen voor HSP & WERK. Zodat ik me kan focussen op de strategie van HSP & WERK, de leiderschapstrajecten en businesscoaching voor ambitieuze hoogsensitieve en hoogbegaafde ondernemers.

Om daar vorm aan te geven heb ik op de social media kanalen die ik inzet, LinkedIn, Facebook en Instagram nu ook het account HSP & Business ingericht. Daar kan je vanaf heden alle informatie en inspiratie vinden die ik deel naast wat ik deel op deze website.

Het mag op jouw manier.

Dit gehele proces pak ik aan op een manier die bij mij past. Het is niet zo dat daar één manier voor is, het mag zoals het bij mijn klanten en bij mij past, zodat we samen verder groeien. Jij mag het op jouw manier doen.

Het voelt heel bijzonder en ik ben dankbaar dat ik nu zover ben gekomen. Het geeft energie en ik verveel me absoluut niet.

Het is ook spannend, want zet je dan wel de juiste stappen, gaat het allemaal wel goed komen? Dat zijn die stemmen die je van de wijs willen brengen.

Maar als ik me dan weer verbind met m’n missie, dat waarom ik het allemaal doe en waarom ik hier ben, komt er een gevoel van vertrouwen over me heen. Dat gevoel is de motor voor een succesvol bedrijf. Waarbij ik ervan overtuigd ben dat je hoogsensitiviteit bijdraagt aan het neerzetten van die missie. Je bent niet voor niks hoogsensitief! Benut het!

Om hier te komen ben ik door verschillende fasen gegaan.

De fasen die ik tot nu toe ervaren heb in het ondernemerschap zijn:

Fase 1 Opstartfase
Fase 0 was natuurlijk weten wat ik wil en wat ik hier te doen heb. M’n missie helder hebben. Vervolgens ben ik naar Fase 1 gegaan. In deze fase heb ik m’n website opgezet, ben ik zichtbaar geworden en startte ik met m’n eerste coachtrajecten. Dit deed ik naast het freelance werk voor een re-integratiebureau, zodat ik toch een stabiel basisinkomen had. Naamsbekendheid opbouwen doormiddel van online marketing was mijn focus.

Fase 2 Volledig zelfstandig en focus
Anderhalf jaar later ben ik volledig zelfstandig gaan ondernemen. Om meer te gaan verdienen met mijn eigen bedrijf had ik meer ruimte nodig. Daardoor stopte ik met het freelance werk. Dat gaf me heel veel ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik focuste me met m’n bedrijf op loopbaancoaching voor HSP en werkte met halfjaarprogramma’s. Ik werkte best veel, zeker 40 uur per week, naast het hebben van een tweeling van 3.

Fase 3 Less for more
Ik besloot het anders aan te gaan pakken en startte met het werken met een jaarprogramma voor een hogere prijs. Daardoor haalde mijn klanten nog betere resultaten en kon ik werken met de mensen waar ik veel energie van kreeg en die écht investeerden in zichzelf. Dit maakte dat ze nog gemotiveerder waren! Ik halveerde m’n werkuren en verhoogde zelfs m’n omzet. Het was een groote omslag. Deze manier van werken is zeer waardevol voor HSP, om meer energie over te houden.

Fase 4 Verbreden
Toen bovenstaande lekker liep, begon ik me lichtelijk te vervelen. Ja, dat is als sensatiezoekende hsp iets dat je ook als ondernemer niet uit mag sluiten. Ik besloot ook ondernemers te gaan begeleiden in een jaarprogramma. En zo had ik twee programma’s naast elkaar draaien. Super interessant, omdat veel HSP toch ook voor zichzelf willen beginnen.
Vervolgens ontwikkelde ik het programma Sensitief Leiderschap en begon ik met het upgraden van het online programma ‘Happy HSP @ Work’, dat nu ‘Sensitief Sterk in je Werk’ heet. Dat bied ik nu los aan of in combinatie met een aantal coachgesprekken. Ook was het tijd voor een nieuwe website.
Dat alles samen heeft veel tijd gekost en nog ben ik druk met de online omgeving. Daar kom ik mezelf af en toe wel tegen, daar ik toch graag strategisch en ideëen vormend te werk ga, moet ik hier op de details letten. Dat is niet m’n sterkste kant en dit kan zorgen voor weerstand en lichtelijk uitstelgedrag. Daar dwars doorheen gaan en de pijn voelen is de uitdaging en het leermoment.

Fase 5 Bedrijfsgroei
Op dit moment bevind ik me in deze fase en heb ik besloten om anderen op te gaan leiden tot HSP & WERK Coach, zodat zij de HSP & WERK Coaching on the job en HSP Loopbaancoaching over kunnen gaan nemen als dat nodig is. Daarnaast staan er nog wat andere plannen in de steigers in combinatie met andere bedrijven.
Er is nu meer aandacht nodig voor procesoptimalisatie en het maken van nog meer tijd om aan m’n bedrijf te werken, in plaats van in m’n bedrijf. Ik moet anders gaan werken om resultaten te behalen.
Ook heb ik afgelopen jaar meer de stap gezet naar bedrijven. Dat geeft me ook weer uitdaging.
En zo is het ondernemen nooit saai!

Doe jij écht wat je wilt doen als ondernemer, op jouw voorwaarden, voor mensen waar je écht mee wilt werken?

Wat heeft de Coronatijd hiermee te maken?
Ik had nog veel te doen achter de schermen. Ergens krijg ik daar nu de tijd voor. Ik ben niet afgeweken van mijn aanpak nu de crisis zich aandient. Dat is voor mij niet nodig omdat ik al online werk, vanuit m’n missie en voor mensen die juist dichtbij zichzelf willen blijven. De crisis draagt daar aan bij. Daar ben ik natuurlijk super dankbaar voor, want ik weet ook dat als ik horecaondernemer was, dat het een heel ander verhaal zou zijn. Maar ook dan kan je creatieve oplossingen bedenken, zoals ik ze nu overal zie.
Maar dat is niet het enige. Ik heb er ook heel bewust voor gekozen om bij m’n leest te blijven. Om geen concessies te doen. Om krachtig te blijven in waar ik voor sta en wie ik wil helpen en op welke manier. Een manier waarbij m’n klant het beste geholpen is en ik ook in m’n energie blijf.
Wat ik jou wil meegeven. Doe jij écht wat je wilt doen als ondernemer, op jouw voorwaarden, voor mensen waar je écht mee wilt werken? Krijg je er energie van, zodat je er echt voor je klant kan zijn? En als dat niet zo is, hoe kan je daar juist nu een draai aan geven? Hoe kan je daar meer van gaan doen? En hoe zet jij jouw hoogsensitieve gave bij in. Waarom heb jij die gave gekregen?
En heb jij een bedrijf opgebouwd dat een stootje kan hebben? Wat leer je van deze periode, ook al zit je nu in zak en as, hoe helpt het je om er daarna weer vol voor te gaan?

Ik denk graag met je mee!
Herken je één van de bovenstaande fasen? Of zit jij nu in een tussenfase, mede door Corona en weet je niet goed welke stappen je moet zetten. Ik denk graag met je mee richting een bedrijf op jouw voorwaarden, waarbij je je hoogsensitiviteit inzet en een stootje kan hebben.

Dat kan nu nog door je hier aan te melden voor een HSP & Business gesprek. Ik denk graag met je mee om een strategie te bepalen naar een business vanuit wie jij bent en die ook in crisistijden een stootje kan hebben. Ik kijk ernaar uit!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig informatie, inspiratie en tips over hoogsensitiviteit en werk. Daarnaast ben jij als eerste op de hoogte van leuke acties, events en workshops.

Voornaam*

E-mailadres*

Ja, ik heb het privacyreglement hier gelezen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services