Door: Esther Kaastra
‘Welke baan past bij mij als HSP?’ Deze vraag staat centraal tijdens de begeleiding van klanten van HSP & WERK, voornamelijk hoogopgeleide professionals.
Je merkt dat je vastloopt in je huidige situatie op het werk. Je bent vaker ziek, soms overspannen of zelfs in een burn-out of bore-out terecht gekomen. Je ervaart innerlijke onrust en weet dat je niet op de juiste werkplek zit. Doordat je niet weet wat er echt bij je past kun je geen loopbaanstappen maken en blijf je ronddraaien in een vicieuze cirkel.
Wil je direct praktisch aan de slag met het ontdekken wat jij wilt? Download hier het gratis HSP & WERKboek ‘Ontdek wat jij wilt als hoogsensitieve professional’.
De juiste studiekeuze als je hoogsensitief bent?
Bovenstaande situaties ontstaan vaak wanneer je op jonge leeftijd een bepaalde studiekeuze gemaakt hebt zonder daar goed over na te denken en nog niet wetende dat je hoogsensitief bent. Vanuit je opleiding ben je hoogstwaarschijnlijk een baan ingestroomd die via je stage of werkervaring op je pad is gekomen. Een baan die niet volledig aansluit, maar waar je best erg goed in bent. Eigenlijk fungeer je als de ideale werknemer en groei je zelfs door binnen de organisatie. Je voelt je voor meer dan 100% verantwoordelijk, ziet al het werk liggen en pakt ook heel veel werk op.
Klachten op je werk
Op een gegeven moment begint er het een en ander te schuren… Je verneemt allerlei vage klachten en hebt het gevoel zingeving te missen in je werk. Iets klopt er niet. ‘Is dit wel wat ik écht wil, is dit wel de baan die bij mij past?’ vraag je je af.
Je vraagt je af: voor wie doe ik dit werk eigenlijk?
Zelfonderzoek naar je hoogsensitiviteit
Dan ga je zelf op zelfonderzoek uit, naar wat er aan de hand is. Soms via een huisarts, een psycholoog of online (google) en/of door het doen van zelftesten op internet. Je doet een beroepsonderzoek bij een loopbaancoach, maar toch, je komt niet echt verder. Of je maakt te snel een overgang naar een andere functie, en de geschiedenis herhaalt zich.
Zo kunnen er meerdere banen voorbijkomen. De antwoord op de vraag, ‘welke baan past echt bij mij en m’n hoogsensitiviteit?’ blijft.
Heel eerlijk, ik ben van mening dat dé baan die echt bij jou past niet bestaat. Die baan bouw je zelf!
Waar gaat het mis in het vinden van de juiste baan?
Waar gaat het mis, vraag je je af? Het gaat vaak mis in het doen van grondig zelfonderzoek, rekening houdend met de eigenschap hoogsensitiviteit. Ook neem je je beslissingen vaak vanuit je ratio en denk jij bij alles ‘wat zullen ze wel niet denken?’. Je gevoel staat (te vaak) buiten spel, terwijl dit juist zo hard nodig is.
In jouw hoofd zijn allerlei stemmen die goedbedoelde adviezen geven, maar eigenlijk raak je daar volledig van in de war.
Of je denkt dat je alles al weet over een bepaalde functie en vraagt niet verder.
Een ander probleem kan zijn dat je jezelf wijs maakt dat je het niet kunt. Je gevoel van eigenwaarde is zo laag dat je geen stappen durft te zetten. Je weet misschien wel wat je wilt, maar je durft niet.
En dan heb ik het nog niet eens over keuzes maken gehad. Als HSP zie je alles, vind je veel leuk en ben je goed in veel dingen. Waar moet je dan voor kiezen?
Je leeft in eerste instantie vanuit het beantwoorden van de verwachtingen van anderen. Op een gegeven moment wil je dit niet meer.
Je wilt leven vanuit jouw talenten – vanuit wie jij echt bent
Hoe vind je die baan die wel past bij jou als HSP?
Zoals ik al eerder benoemde ben ik van mening dat dé baan er niet is. Wel kan je die baan zelf bouwen. Dat kan je doen door een een functie te vinden die op veel gebieden aansluit. Vervolgens ga je deze baan zelf voor 100% passend maken.
Maar dan moet je wel eerste weten wat je wilt!
Om er achter te komen wat je wilt, is het belangrijk om te weten waar jouw behoeften liggen vanuit je verstand én vanuit je gevoel. Je moet op zoek gaan naar jouw eigen identiteit, je unieke hoogsensitieve talenten en de waarden die belangrijk voor je zijn in je werk.
Ga op zoek naar de antwoorden op de vragen:
• Hoe wil ik me voelen?
• Wie ben ik?
• Wat vind ik leuk?
• Wat vind ik belangrijk?
• Wat kan ik?
• Wat wil ik?
Ook is het van groot belang dat je je hoogsensitiviteit omarmt. Dat je het gaat zien als een kracht in plaats van een last. Leer ermee omgaan om het vervolgens een plek te geven in je werkende leven.
Alleen dan kun je ontdekken wat je écht wilt.
Vervolgens ga je op zoek naar de baan of start je een business die daar op aansluit: plan A. Dan ga je jouw baan of business 100% passend maken: plan B.
Het is van groot belang dat je je hoogsensitiviteit omarmt. Dat je het gaat zien als een kracht in plaats van een last
Wat voor werk doen hoogsensitieve personen?
Het is dus niet zo dat er een aantal banen/beroepen zijn die precies bij hoogsensitieve personen passen. Wel is bekend dat hoogsensitieve personen vaak kiezen voor dienstverlenende en adviserende beroepen. Dat betekent overigens niet dat alle HSP, coach, wetenschappers, theologen, psychotherapeuten, consultants of rechters worden.
In elk vakgebied en in elke functie werken hoogsensitieve mensen. Het is ook nodig om sensitieve personen in een organisatie te hebben voor een andere kijk op zaken, voor het signaleren van hetgeen anderen niet opmerken en voor de creatieve bijdrage aan het geheel.
Uit onderzoek van Elaine Aron bleek dat maar weinig HSP vertegenwoordigers waren, maar een van hen dus wel – in exclusieve wijnen. Iemand anders verkocht onroerend goed en die vertelde dat ze gebruikmaakte van haar intuïtie om de juiste mensen aan het juiste huis te koppelen.
Andere HSP vertelden dat ze hun baan een rustige, bedachtzame en consciëntieuze invulling konden geven, zoals de HSP die zeiden dat ze leraar, kapper, hypotheekadviseur, piloot, stewardess, hoogleraar, acteur, kleuterjuf, secretaresse, dokter, verpleegkundige, verzekeringsagent, profatleet, kok of consultant waren.
Andere banen, die ook zeer geschikt leken voor HSP, zijn: meubelmaker, hondentrimmer, psychotherapeut, bestuurder van zwaar materieel (lawaaiig, maar geen andere mensen), boer, schrijver, kunstenaar (heel veel), röntgenoloog, meteoroloog, bomensnoeier, wetenschapper, redacteur, mensenwetenschapper, accountant en elektricien.
Bij al deze banen zijn de volgende onderdelen van groot belang op de geschiktheid van het werk: mensen, taken, omgeving, mindset en arbeidsvoorwaarden.
Uit onderzoek blijkt dat zogenaamde verlegen mensen minder goed verdienen – toch trof Elaine Aron in haar onderzoek veel HSP aan in goedbetaalde banen, zoals bestuurders, managers en bankiers.
Ook de functie van huisvrouw of huisman kwam regelmatig naar voren, waarin de kwaliteit van ‘sensitiviteit’ uit onderzoek een sleutelrol speelt bij het goed opvoeden van kinderen.
De grootste uitdaging ligt in jezelf gezond en op het juiste prikkelniveau houden
De valkuilen voor HSP in werk
Veel HSP’ers kiezen voor een dienstverlenend beroep omdat ze zich vaak bewust zijn van het lijden van anderen. Vanuit hun intuïtie weten ze wat de persoon in kwestie nodig heeft en zijn ze absoluut goed in dit werk.
Een valkuil is daarin dat je vooral de ander wilt helpen en dat je jezelf vergeet.
Een andere valkuil, wanneer je zelfstandige bent, ligt in het werken in de vorm van uurtje-factuurtje. Om een goede omzet te draaien dien je bijna elk uur van je werkdag een klant te hebben. Dit houdt in dat je te veel werkt, het kan zijn dat je te veel ‘pijn’ van anderen overneemt, je geen oplaadmomenten hebt en waardoor je zelf burn-out raakt.
De grootste uitdaging in werk voor hoogsensitieve personen ligt dan ook in jezelf gezond en op het juiste prikkelniveau houden. Zorg dat bij het maken van een loopbaankeuze je sensitiviteit altijd in je bewustzijn aanwezig is.
Wil je direct aan de slag met het ontdekken wat jij wilt? Download hier het gratis HSP & WERKboek ‘Ontdek wat jij wilt als hoogsensitieve professional’.