Hoogsensitiviteit op de werkvloer brengt uitdagingen met zich mee. Waar je in je privéomgeving vaak nog (enigszins) rekening kunt houden met je temperament, ben je als HSP op het werk vaak overgeleverd aan anderen. In een negatieve werkomgeving komen de nadelen van je hoogsensitiviteit al snel naar voren. Je bent constant overprikkeld en een burn-out, bore-out of zelfs depressie ligt op de loer. Om te voorkomen dat je leegloopt op je werk, maar juist energie krijgt van je baan, is sensitief leiderschap nodig. Jij moet de regie pakken en je werk vormgeven op de manier die bij jou past.
HSP en werk: de derde essentie van sensitief leiderschap
Hoogsensitiviteit en werk, is het derde onderdeel van de 8 essenties van sensitief leiderschap. En niet zonder reden; je baan vormt een belangrijk onderdeel in je bestaan. Je moet werken in lijn met wie je bent, want alleen dan kun je jezelf volledig ontplooien en je hoogsensitiviteit benutten.
Jouw ideale HSP werkomgeving
Je hoogsensitiviteit is een temperament dat heel veel potentie biedt op de werkvloer. Als HSP ben je goed in:
- Aanvoelen hoe het met de ander gaat
- Overzicht bewaren
- Details opmerken
- Horen wat niet gezegd wordt
- Scenario’s uitdenken
- Aanvoelen wat er in de onderstroom gebeurt
Helaas gaat het vaak mis met talenten van HSP’s. Dit komt doordat je jezelf niet bewust bent van je potentie of deze niet durft te benutten uit angst voor wat anderen ervan vinden.
Wil je je talenten benutten, dan moet je de regie pakken, je bewust zijn van je temperament, en zorgen dat je hoogsensitiviteit er mag en kan zijn in je werk. Je moet jouw ideale HSP werkomgeving creëren. Benieuwd hoe je dit doet? Ik zal het je vertellen!
Creëer je ideale HSP werkomgeving
De 6 belangrijkste werkgeluk factoren
In deze blog neem ik je mee langs de 6 belangrijkste factoren die van invloed zijn op je werkgeluk als HSP:
- Mensen/sfeer
- Taken/zingeving/uitdaging
- Context/omgeving
- Vrije tijd/autonomie
- Eigenwaarde/mindset
- Balans tussen geven en nemen/arbeidsvoorwaarden
Deze elementen helpen je bepalen hoe jij je werk moet invullen, zodat je je potentieel benut en werkt in lijn met wie je bent. Klaar om (weer) energie te krijgen van je werk?
1. Hoogsensitiviteit op de werkvloer: de invloed van de mensen en sfeer
De belangrijkste factor die bepalend is voor je werkgeluk als HSP, zijn de mensen met en voor wie je werkt. Je baas en directe collega’s dus, maar ook andere medewerkers en stafleden. Daarnaast zijn er veel beroepen waar je direct of indirect te maken hebt met opdrachtgevers, klanten, cliënten en/of patiënten. Al deze personen hebben invloed op hoe jij als hoogsensitief persoon je werkomgeving ervaart. Niet alleen om wie ze zijn, maar ook door wat ze doen en hoe deze mensen zich tot elkaar verhouden. Het gaat om de onderlinge relatie, de spanningen, het bedrijfsbeleid wat bepaald is door het management. Oftewel: de sfeer en de onderstroom.
Een hoogsensitief persoon zoals jij is heel gevoelig voor alles wat te maken heeft met de sfeer en onderstroom op je werk. Is deze negatief, dan heb je geen ruimte om je hoogsensitiviteit in te zetten. Daarom is het voor jou noodzakelijk dat je werkt in een omgeving waar je de onderlinge relatie met en tussen mensen positief beoordeelt. Wat positief precies inhoudt, is voor iedereen anders. Veel HSP’s geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een platte organisatie. Maar er zullen ook hoogsensitieve personen zijn die een sterke hiërarchie juist als positief ervaren, vooropgesteld dat er respectvol met elkaar wordt omgegaan.
2. Hoogsensitiviteit en werk waar je voldoening uit haalt
Het is erg belangrijk dat je tevreden bent met de taken die je uitvoert op je werk, want werkplezier heeft een grote invloed op je werkgeluk en de balans in je werk als hoogsensitief persoon. Werk je bijvoorbeeld graag met je handen, maar zit je voornamelijk achter de computer? Dan bevind je je letterlijk en figuurlijk niet op de juiste plek, en vraagt je baan heel veel energie van je.
Sterke behoefte aan zingeving
Daarnaast hebben HSP’s een sterke behoefte aan zingeving. Vind jij je taken waardevol? Heb je het gevoel dat je met je baan een bijdrage levert aan de wereld op een manier die bij jou past? Of ben je één van de vele hoogsensitieve personen die zingeving mist in het werk? In het laatste geval merk je dat je leegloopt op je werkzaamheden.
Om energie en voldoening te halen uit je werk, moet je je tijdens je werk kunnen bezighouden met taken die je graag doet én waardoor je zingeving ervaart: een uitdaging! Ga daarom eens na: welke baan past bij mij? Zo weet je hoe je kunt werken in lijn met wie je bent.
Wil jij je leven leiden op een manier die echt bij jou past? Omarm dan je hoogsensitiviteit op de werkvloer en pas ook je werksituatie aan, aan dit persoonskenmerk. Je hoogsensitiviteit vraagt erom te worden ingezet op je werk; benut je temperament.
3. De ideale HSP werkomgeving: context doet ertoe
De ideale HSP werkomgeving is voor elk hoogsensitief persoon anders. Maar dat de werkomstandigheden een rol spelen in het werkgeluk, geldt voor iedereen, ongeacht je HSP-profiel. Van de reistijd, kantoorlocatie en apparatuur, tot verlichting, geuren en geluiden op je werkplek: de complete context is van belang.
Voor een HSP op de werkvloer kunnen de omgevingsomstandigheden voor heel veel prikkels zorgen. Wanneer hier te weinig aandacht voor is, raak je binnen de kortste keren overprikkeld. In dat geval kun je je hoogsensitiviteit niet inzetten in je werk, maar komen juist de negatieve aspecten van je temperament naar boven. Hierom is sensitief leiderschap nodig. Door de regie te pakken en je werkomstandigheden vorm te geven op de manier die bij jou past, kun je je ideale HSP werkomgeving creëren. Zo voorkom je overprikkeling, kom je in je kracht te staan als hoogsensitief persoon en kun jij je hoogsensitiviteit op de werkvloer benutten.
4. Vrije tijd en autonomie in het werk als hoogsensitief persoon
Voor een HSP op de werkvloer is autonomie heel erg belangrijk. Vooral wanneer je naast hoogsensitief ook hoogbegaafd bent. Je hebt vrijheid nodig om je werkzaamheden op je eigen manier in te richten en je creativiteit te benutten. Daarnaast heb je voldoende tijd nodig om informatie te verwerken en op te laden, zowel tijdens als na werktijd.
Autonomie en eigen inbreng
Wanneer je genoeg ruimte hebt voor eigen inbreng in je werk en je de opgedane prikkels ook weer kunt verwerken, komen de positieve aspecten van je temperament naar boven. Je kunt je hoogsensitiviteit benutten en ontplooit jezelf. Is dit nu nog niet het geval op je werk? Dan is sensitief leiderschap nodig. Hiermee kom je tegemoet aan je behoeften en zorg je ervoor dat je wel autonomie in het werk krijgt.
5. Hoe staat het ervoor met jouw eigenwaarde als HSP op de werkvloer?
Wat je geeft krijg je terug. Heb je een negatieve houding en zit je vol onzekerheid, dan krijg je dit terug uit je (werk)omgeving. Daarom is je mindset zo belangrijk. Heb jij een growth mindset of een fixed mindset op de werkvloer? Als er bij jou sprake is van een fixed mindset beperk je jezelf in je ontwikkeling. Het is nodig dat je gelooft in jezelf en je eigen kunnen op het gebied van werk. Anders kun je je niet ontplooien en zul je nooit echt geluk vinden in je baan. Een growth mindset betekent overigens niet per definitie dat je moet groeien in je huidige baan. Het gaat – indien van toepassing – juist ook om het inzien en accepteren dat je nu niet het juiste werk doet. En natuurlijk de actie die je onderneemt, zodat je straks wel werkt in lijn met wie je bent.
6. De balans tussen geven en nemen
We kunnen er niet omheen: geld telt. Ook al zeggen mensen vaak dat het niet om geld gaat, je hebt een goed salaris nodig om lekker te leven en anderen te kunnen helpen. Naast salaris zijn er nog andere arbeidsvoorwaarden die voor jou als hoogsensitief persoon van belang kunnen zijn, zoals de werktijden, beschikbaarheid van een rustruimte, thuiswerkmogelijkheden, etc.
Arbeidsvoorwaarden zie ik als een stuk waardering. Ze moeten gevoelsmatig ‘kloppen’, anders gaat het schuren en daar heb je last van. Jij kunt als hoogsensitief persoon pas werken in lijn met wie je bent, wanneer geven in balans is met nemen. Sensitief leiderschap is nodig om deze zaken goed voor jezelf te organiseren en/of te onderhandelen.
Hoogsensitiviteit en werk dat een sleur, professionaliteit of roeping is
Ik heb je net meegenomen langs de 6 belangrijkste factoren die van invloed zijn op jouw werkgeluk. Deze elementen bepalen waar jij je bevindt in je werk. Je kunt je als HSP op de werkvloer in sleur (verveling, bore-out, burn-out, overspannen), professionaliteit (ik vind het wel prima-modus) of roeping (flow) bevinden. Pas wanneer je je in je roeping bevindt, benut je je hoogsensitiviteit volledig en werk je in lijn met wie je bent.
Sleur, professionaliteit of roeping?
Ben je benieuwd waar jij staat in je werk als HSP? In sleur, professionaliteit of roeping? En hoe je de werkgeluk factoren moet invullen in jouw unieke situatie, zodat je in je roeping komt? Download dan de HSP & Werkanalyse.
Deze praktische tool helpt je ontdekken waar jij je bevindt in je werk en wat je nodig hebt om in de flow te komen. Aan de hand van concrete stappen leer je je hoogsensitiviteit op de werkvloer (nog beter) benutten. Je werkt toe naar de essentie: werken in lijn met wie je bent en wat je wil, zodat je volop energie haalt uit je werk.
Sensitief leiderschap
Merk je dat je geleefd wordt? Leid je nu niet het leven dat je wil leiden op werk- en privégebied? Is er te weinig ruimte voor je hoogsensitiviteit en wil je hier nu écht verandering in brengen? Wil je ‘grondig’ aan de slag met je hoogsensitiviteit en begeleid worden bij het inzetten van jouw hoogsensitiviteit in je werk? Dan is het programma Sensitief Leiderschap passend voor jou.
Ons meest succesvolle jaarprogramma waarin je leert:
- Wat hoogsensitiviteit precies is en wat jij specifiek nodig hebt in je werk en leven om je potentieel te benutten;
- Wat jouw persoonlijke HSP Profiel is;
- Waar jij je bevindt in je werk en hoe je in de flow komt;
- Hoe jij je energie managet op basis van jouw HSP kenmerken;
- Hoe je jezelf zelfverzekerd zichtbaar maakt.
En nog veel meer!
Sensitief Leiderschap leert je hoe jij de regie pakt, en je werk en leven vormgeeft op dé manier die bij jouw unieke situatie past.
Het resultaat is een stevige fundering, waar je de rest van je (werkende) leven profijt van hebt. ‘Het programma Sensitief leiderschap helpt je om de betere versie van jezelf te zijn’, aldus een deelnemer.