hsp hooggevoelig

HSP Zweverig? HSP Overgevoelige huil types?

HSP zweverig? HSP Overgevoelige huil types?
 
Dit is het verhaal van Peter die op dit moment het business programma volgt bij HSP & WERK.
 

Hallo ik ben Peter, 52, 1.93 m, 102 kg atletische bouw. Golfer, snowboarder, cabrio en motor rijder, bergen, touren, offroaden, interim project manager, voorzitter van een golf vereniging, voorzitter van een coöperatie. Ik weet wie ik ben en wat ik wel en niet kan. Arrogant wordt dat ook wel eens genoemd. Ach de ontvanger bepaald de boodschap die hij ontvangt nietwaar?

Klinkt niet echt als een mietje toch? Wat ik ook ben is een HSP, een Hoog Sensitief Persoon. Als ik het andere mensen vertel kijken ze me verbaasd aan. Kan toch niet? Een grote kerel als ik? Uitleggen heeft niet veel zin en verwijzen naar internet voor meer informatie lost ook niet direct de discrepantie op. Toch is het van belang om te weten over mij als je me beter wil leren kennen en begrijpen. Het is namelijk 100% onderdeel van wie ik ben.

Er heerst veel onbekendheid met het begrip HSP. Niet zozeer onder HSP’ers en mensen die met HSP’ers werken. Die weten ondertussen wel het verschil tussen gedrag en temperament. Temperament is namelijk aangeboren niet aangeleerd, zoals gedrag. Onderzoeken wijzen uit dat hoog sensitiviteit niet alleen tot het menselijk ras beperkt blijft maar normaal is in de natuur. Het heeft een functie voor de groep/pack/kudde. Door hun aangeboren talent om informatie uit de omgeving diepgaand te verwerken merken ze eerder gevaar voor de groep op, om maar een voorbeeld te noemen. Om dit te kunnen doen, heeft de evolutie verkozen het brein van deze HSP’ers aan te passen, zodat zij informatie anders verwerken dan de rest. Nu hoeven wij mensen niet meer om ons heen te kijken of er niet een sabeltandtijger uit de treincoupe in je nek springt. HSP lijkt dus overbodig in onze maatschappij. Er wordt dan ook geen enkele focus op gelegd en wordt ondertussen zelfs als vreemd bestempeld. Rare overgevoelige types die met sandalen rondlopen en over hun gevoelens praten is het beeld dat leeft. De reden dat mensen zo verbaasd reageren als ik aangeef HSP te zijn. Ik verafschuw sandalen en praat zeker niet makkelijk over mijn gevoelens. Hoe verenig je dat beeld dan?

“Ik dacht dat begrip genoeg was om mijzelf te helpen in de maatschappij overeind te blijven.”

Ok dan, omdat jij het wellicht nog niet eerder gelezen hebt. HSP zijn betekend dat je brein informatie anders verwerkt dan de andere 80% van de bevolking. Inderdaad 20% van de bevolking is bewust of onbewust aangeboren HSP’er. Het HSP brein ontvangt meer en verwerkt alle input die het ontvangt. Voor die verwerking zet het ook meer onderdelen in het brein aan het werk. Dood vermoeiend. Ik wist het van mezelf al sinds mijn 30ste levensjaar. Een boek deed het voor mij. Ik las het en kwam thuis en begreep. En dacht dat begrip genoeg was om mijzelf te helpen in de maatschappij overeind te blijven. Een gevecht wat veel HSP’ers aangaan. Omdat ze verteld word normaal te doen en mee te doen aan de maatschappij. Een HSP’er is net een echt mens we willen niets anders dan wat jij ook wil, hooguit misschien af en toe een beetje meer rust om ons heen dan een ander.

Ik wist het allemaal wel maar was vastgeroest, gestopt met ontdekken en ontwikkelen, stond op het punt om de pijn van leven maar te accepteren en de ene dag te hopen dat het maar snel voorbij zou zijn en de andere dag panisch op zoek naar oplossingen. Onderwijl simpelweg genietend van de mooie pieken in het leven met de mensen waar ik om geef. Probleem was,… ik kon me niet verenigen met het nog drukkender gevoel dat ik mijn talenten aan het verspillen was en niet optimaal ontwikkelde. Dat ik mijn “waarom” ik geboren ben in dit lichaam en deze vorm vergat. Voor mij persoonlijk, een van de grootste drijfveren in mijn leven. Stoppen met ontwikkelen betekend voor mij hetzelfde als langzaam op het einde van je leven wachten. En toch stond ik voor die keuze en zou hem bijna gekozen hebben. Gelukkig voor mij ben ik HSP en intelligent (gaat trouwens vaak hand in hand blijkt uit onderzoeken). Ik besefte dat dit nooit de juiste keuze kon zijn. Maar was moe van het vechten met mezelf en mijn verwachtingen en die van de maatschappij. Maar wat en hoe dan wel?

Bij mijn huidige klant is talent mapping plots een ding. Echter als je alleen maar talenten noemt, zonder deze in het kader van je temperamenten te beschouwen, zal een HSP met een hang naar avontuur (zoals ikzelf) niet snel als HSP ontdekt worden. Laat staan de vraag of mijn klant HSP als een bruikbaar talent zal zien. Het is IT tenslotte, en Autisme en Asperger tieren welig in deze branche. Voor mijzelf heb ik gelukkig gekozen voor hulp. Hulp in de vorm van Esther Kaastra van HSP en werk.

Ik zocht geen coach, ik weet wie ik ben. Maar wat ik onderbelicht heb, is hoe ik dat optimaal kan inzetten in mijn professionele leven. Ik ben het gaan doen zoals de “anderen” of ook wel zoals de norm dat vraagt. Een vis die in bomen klimt omdat de rest dat doet. Esther draagt met haar traject van een jaar stevig bij aan een herpositionering van talenten en hoe deze in te zetten. Voor mij persoonlijk iedere keer weer een aha moment. Terug naar de basis. Niet het ontdekken van nieuwe talenten is mijn traject maar het ontdekken hoe ze het best in te zetten is de winst die ik boek dit jaar.

Esther heeft een geheel eigen en unieke aanpak waarbij je ook met andere HSP’ers in aanraking komt en ervaringen en ontwikkelingen deelt. Heel eerlijk en open afkijken bij een ander, hoe die het doet is voor een HSP extra winst, je krijgt daardoor meerdere perspectieven en mogelijkheden tot je beschikking. Gebruik wat past en maak het authentiek jou, zodat het jou authentiek maakt!

De eerste besparing van 27 miljoen voor mijn huidige klant is een feit.

Ik zie nu al nieuwe mogelijkheden om mezelf als professional neer te zetten in de markt terwijl ik dichter dan ooit bij mezelf wil en kan blijven. Want juist in dat anders informatie verwerken zit mijn meerwaarde voor de klant. Het zal vreemd voor ze lijken in het begin. Maar de eerste besparing van 27 miljoen voor mijn huidige klant is een feit. Dit middels een project dat optimaal flexibel is terwijl het toch volledig in control is. Het project heeft als doel voor de klant een managed applicatie landschap op een toekomst vaste omgeving achter te laten. Onderwijl zinnige keuzes makend betreffende de toekomstvastheid van de huidige applicatie portfolio. De 27 miljoen besparing is “maar” bijvangst van die aanpak. HSP zijn is zo verkeerd nog niet, stuit vaak op onbegrip maar vergeet niet wie je bent, HSP zijn is daar onderdeel van!

Peter Stams – HSP, project manager, voorzitter, mens.

Wil je net als Peter ook werk creëren dat écht bij je past als hoogsensitieve professional, ondernemer of leider?
Ik ga graag met je in gesprek om samen te bespreken wat je situatie is en wat er nodig is voor meer werkplezier, energie én uitdaging in je werk en leven als HSP. Stuur een e-mail naar contact@hspenwerk.nl of neem hier contact op.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig informatie en inspiratie over hoogsensitiviteit in relatie tot loopbaan, persoonlijk leiderschap en ondernemen.

Voornaam*

E-mailadres*

Ja, ik heb het privacyreglement hier gelezen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services