Afgelopen jaar volgde ik een opleiding om organisatie- en familieopstellingen te kunnen begeleiden. Ontzettend interessant! Een verrijking voor mezelf en vooral ook voor de resultaten van m’n klanten. Daar waar we als sensitief en vaak analytisch persoon vaak geneigd zijn om alles met ons hoofd te beredeneren en het liefst op te lossen, helpt deze methodiek je om puur vanuit je gevoel en intuïtie tot de mooiste inzichten te komen, ten behoeve van de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.
Door deze opleiding begon ik steeds meer live te coachen, 1-op-1 op een gehuurde locatie. Ik had de overtuiging dat dat moest om het beste resultaat te behalen met m’n klanten. Maar wat gebeurde er. Het maakte me moe. Ik moest meer reizen en was meer tijd kwijt op een dag. Ook werd ik steeds ‘uit’ m’n ritme gehaald en was het lastiger om me te kunnen focussen op één ding. Ook moest ik meer oppas regelen voor m’n kinderen, terwijl ik juist ben gaan ondernemen om alles flexibel in te delen en er voor ze te kunnen zijn.
Dit was dus niet de ideale situatie voor mij en ook kon ik er niet voor 100% voor m’n klanten zijn.
Toen brak Corona uit. Ik werd direct erg ziek. Ik denk wel dat ik Corona had, zeker weten doe ik het niet, maar ik ben 6 weken stilgelegd. Weer een ander uiterste. Het was niet prettig, maar ik genoot ook van de rust. Het even niet moeten en volledig tot mezelf komen.
De hele dag digitaal bezig zijn, dat put je uit!
Toen ik weer aan de slag ging ben ik alles weer volledig online gaan doen en telefonisch. Kennismakingsgesprekken, coachgesprekken en de masterminds met m’n klanten. In het begin was dit even prettig, maar toen merkte ik ook hoe moe ik hier van werd. De hele dag digitaal bezig zijn, dat put je uit!
Wat was nodig? Wat past het beste?
Ik ben een sensatiezoekende, introverte, strong-willed, vermoedelijk hoogbegaafde HSP. Dit is mijn HSP Profiel. Dit betekent dat ik van afwisseling en nieuwe dingen houd, me alleen oplaad, een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb en graag complexe uitdagingen aanga. Ik ben continu op zoek naar de balans tussen overprikkeling en onderprikkeling.
De eerste situatie die ik beschreef was voor mij te overprikkelend. Het maakte dat ik te weinig ‘me-time’ had en dat ik achter de feiten aanliep. Het zorgde voor te veel stress. Ook nam ik nog te veel de gevoelens van m’n klanten over. Vervolgens nam ik niet de tijd om me daarvan ‘los’ te maken. Dat maakte dat ik me niet lekker voelde.
Vervolgens kwam Corona, dat maakte dat mijn gehele zenuwstelsel zich volledig kon ontspannen/ resetten. Toen dat gebeurd was ontstond er een vorm van onderprikkeling. Heerlijk dus dat ik weer aan de slag kon!
Het aan de slag gaan was in een volledig digitale vorm. Dat maakt me moe en ook hierdoor raakte ik onderprikkeld en gelijk ook overprikkeld. Een uitputtende situatie. Te weinig afwisseling!
Wat zijn jouw businessregels?
Bovenstaande heb ik geavaleerd en naast m’n HSP Profiel gehouden. Ik heb m’n businessregels weer aangepast en houd me er streng aan. Dit maakt dat ik de beste versie van mezelf ben, in balans blijf, zodat ik er ook voor 100% voor m’n klanten en m’n gezin kan zijn. Wat hebben zij aan een onder- of overprikkelende coach, partner of moeder?
Praktisch vul ik dat in door:
1) Online- en offline werken af te wisselen
2) Ik heb de opleiding ‘opstellingen begeleiden’ aangevuld met een cursus tot ‘online opstellingen begeleiden. Dat gaat ook erg goed. Eigenlijk is er geen verschil.
3) Tijd in te ruimen om te creëren waarmee ik complexe theorieën en praktische ervaringen kan combineren tot nieuwe methodieken
4) Bewust rust inbouw om te verwerken
5) Voldoende alleen-tijd heb om energie te verkrijgen en te behouden
6) Elke dag ook de tijd neem om te wandelen
7) Oefeningen te doen om te ontladen
8) ’s Avonds en in het weekend werk ik niet
9) Maximaal 25 uur werk
De Coronatijd heeft me weer even bewust gemaakt van wat belangrijk is voor mij. En vanuit die inzichten formuleer ik mijn eigen nieuwe business regels. Vanuit die regels ben ik de beste versie voor mezelf en voor anderen.
Wat zijn jouw businessregels? En houd je je daaraan?
Om ze te formuleren is het goed om eerst te kijken naar jouw HSP Profiel. Wat voor type HSP ben jij en wat heb je nodig in je werk om in balans te blijven. Om niet te ver door te slaan naar onderprikkeling of overprikkeling.
Om het je gemakkelijk te maken volgt hier een overzicht van alle typen HSP en wat je per type nodig hebt om optimaal te floreren in je werk.
’s Avonds en in het weekend werk ik niet.
Hoogsensitief
Hoogsensitief zijn betekent dat je gevoelig bent voor prikkels van buiten en van binnen uit je lichaam. Al deze prikkels verwerk je diepgaand. Dat betekent dat je in je werk ervoor moet zorgen dat je de juiste hoeveelheid prikkels krijgt, zodat je niet overprikkeld of onderprikkeld raakt. De belangrijkste factoren om dit te realiseren zijn:
1) De mensen waar je voor en mee werkt. Die zorgen voor veel prikkels en voor een bepaalde sfeer, waar je ook gevoelig voor bent.
2) De taken die je verricht. In hoeverre zijn deze energie gevend en zijn ze zinvol voor jou?
3) De omgeving waarin je werkzaam bent. Heb je veel reistijd, zit je in een kantoortuin of in een hutje op de hei?
4) Hoeveel vrijheid, vrije tijd en autonomie ervaar jij in je werk? Heb je voldoende om je eigen ding te kunnen doen en op te laden?
5) Hoe is jouw mindset? Negatief? Dat zorgt voor heel veel interne negatieve emoties, ook prikkels. Welke positieve mindset kun je aannemen die tevens bijdragen aan je succes?
6) Hoe zijn jouw arbeidsvoorwaarden geregeld voor jezelf? Geef jij jezelf een goed salaris, heb je voldoende vakantietijd, een bonusregeling/ winstuitkering? Veel ondernemers zetten zichzelf op de laatste plaats. Wat kun je doen om goed voor jezelf te zorgen en er ook op dit vlak voor jezelf te zijn?
Hoogsensitief en….
Naast hoogsensitief kun je nog meer eigenschappen hebben die het verschil tussen HSP bepalen. Per type benoem ik een aantal belangrijke zaken die je nodig hebt in je werk.
Introvert
Een introverte HSP laad alleen op. Dat is wat je introvert maakt. Dat heeft niets met verlegenheid te maken. Je kan juist heel spontaan zijn in contacten met anderen.
Om de beste versie van jezelf te zijn, heb je in je werk nodig:
1) Je staat niet graag in het midden van de belangstelling
2) Je houdt niet zo van smalltalk
3) Je communiceert bij voorkeur schriftelijk
4) Plannen en ideeën werk je het liefst alleen uit
5) Je werkt graag zelfstandig in een rustige omgeving
6) Je hebt behoefte aan routine en voorspelbaarheid (1)
7) Je hebt alleen-tijd nodig
Extravert
Als extraverte HPS ben je vooral gericht op de buitenwereld. Daarnaast kenmerkt het volgende jou als extraverte HSP en dat is dus van belang in je werk:
1) Je communiceert graag mondeling
2) Ideeën en plannen werk je graag samen met anderen uit
3) Je neemt makkelijk initiatieven
4) Je hebt nog altijd te maken met een hoogsensitief systeem, waardoor ook jij je af en toe alleen dient op te laden
5) Je bent erg actief en graag met verschillende dingen bezig
6) Je bent snel verveeld (2)
Je start fanatiek met iets nieuws, maar ergens halverwege haak je af.
Sensatiezoeker
Een sensatiezoeker heeft zoals het woord het zegt, behoefte aan sensatie. Kenmerken en behoeften in werk zijn:
1) Je bent snel verveeld
2) Je start fanatiek met iets nieuws, maar ergens halverwege haak je af
3) Je hebt veel talenten en interesses
4) Je pakt veel projecten op
5) Je bent ondernemend
6) Je houdt van diversiteit in je werk
7) Je houdt van nieuwe activiteiten en mensen
8) Je trekt veel werk naar je toe
9) Je neemt te weinig rust, maar hebt dat wel nodig met je sensitieve systeem
10) Je werkt nog harder als je moe bent
11) Afwisseling tussen over- en onderprikkeling, actie- en rust heb je nodig, maar is ook vermoeiend
Hoogbegaafd
Een mooie algemene omschrijving voor hoogbegaafheid is:
“Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker die complexe zaken aankan. Autonoom, gedreven en nieuwsgierig van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.” (3)
Kenmerken en behoeften in werk, zijn:
1) Je hebt behoefte aan creëren
2) Het moet nut hebben
3) Je hebt behoefte aan zelfstandig werken
4) Je hebt het graag voor het zeggen
5) Je zet je creatieve denkvermogen graag in om nieuwe concepten te ontwikkelen
6) Je bent graag ondernemend bezig
7) Je bent niet zo van de ‘regeltjes’
8) Je hebt moeite met hiërarchie
9) Je hebt behoefte aan inhoudelijk interessant werk.
Strong-willed
Als strong-willed HSP heb je een sterke eigen wil. Je hebt een groot rechtvaardigheidsgevoel.
Kenmerken en behoeften in werk, zijn:
1) Je hebt behoefte aan afwisseling
2) Van jou mag het allemaal snel en vlot gaan
3) Je doet het graag op je eigen manier
4) Als je het er niet mee eens bent, dan horen ze dat je van je
5) Je weet heel duidelijk wat je wel en niet wil
6) Je doet er alles aan om je zin te krijgen
7) Je gaat de strijd aan
8) Je kan best driftig worden als het niet gaat zoals jij wil
Als je er een ‘beeld’ bij hebt, is de rest van de uitleg niet meer interessant en heb je moeite met luisteren.
Beelddenker
Als beelddenker denk je vooral in beelden, minder/ niet in woorden.
Kenmerken en behoeften in werk, zijn:
1) Je hebt een voorkeur voor het visuele
2) Je werkt volgens een concentrische aanpak: vanuit de buitencirkel (het geheel) naar de afzonderlijke onderdelen (de details).
3) Je legt niet graag uit aan een ander wat je gaat doen
4) Je overziet het geheel van dingen
5) Je hebt behoefte om door te brainstormen en buiten de gebade paden te lopen, tot nieuwe originele creatieve oplossingen te komen. (4)
6) Je hebt de ene keer langer de tijd nodig om wat te leren dan de andere keer. Als je er een ‘beeld’ bij hebt, is de rest van de uitleg niet meer interessant en heb je moeite met luisteren
Wat is jouw HSP Profiel
Op basis van jouw HSP Profiel zou je eens kunnen kijken hoe het nu loopt in je bedrijf en wat er nodig is om meer in balans te ondernemen.
Meer leren over hoogsensitiviteit en ondernemen?
Het is de hele week ‘De Week van de HSP’. Ik deel elke dag een blog dat hiermee te maken heeft. Lees de blogs over hoogsensitiviteit en ondernemen hier.
Gratis online Masterclass – Bedrijfsgroei vanuit jouw hoogsensitiviteit
Aanstaande donderdag geef ik de gratis online Masterclass ‘Bedrijfsgroei vanuit jouw hoogsensitiviteit‘. Waarin je leert:
– Wat hoogsensitiviteit is en wat de invloed daarvan is op je bedrijf, zodat je inzicht krijgt in waar het nu mis gaat en waar het beter kan.
– Je ontdekt waar veel hoogsensitieve ondernemers tegenaan lopen, zodat je deze fouten zelf niet hoeft te maken.
– Wat de 6 belangrijkste factoren in werk zijn voor jou als HSP voor voldoende werkgeluk en balans in je werk en leven, zodat je weet waar je nu al stappen kan zetten naar meer balans en vrijheid.
– Hoe je je hoogsensitiviteit inzet om je te onderscheiden van anderen in jouw branche.
– Welke stappen je kunt zetten om vanuit vrijheid en volledig in balans te ondernemen op jouw voorwaarden, zodat je vanuit de beste versie van jezelf er bent voor je klanten.
Geef je hier op!
1 ) http://www.carrieretijger.nl/functioneren/management/leidinggeven/omgaan-met-introverte-medewerkers
2 ) https://nl.wikihow.com/Je-als-introvert-persoon-extravert-gedragen
3 ) https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Hoogbegaafdheid
4) http://www.stichtingbeelddenken.nl/wat-is-beelddenken/beelddenken-op-de-werkvloer/