jaaroverzicht 2019

Jaaroverzicht 2019

December is de maand om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat heb je ervaren en wat heb je daarvan geleerd? Waar ga je mee stoppen, waar ga je mee door en waar ga je mee starten>

In deze blog deel ik graag mijn jaaroverzicht van 2019 met je, de lessen die ik heb geleerd en een inspirerende opdracht voor jou per les.

Plannen 2019
Vorig jaar deelde ik heel enthousiast in januari alles wat ik het aankomende jaar wilde gaan realiseren.
Ik deelde dit bericht:

Dit jaar wordt gaaf! Ik heb onwijs leuke plannen (al zeg ik het zelf 😉)

In 2019
👉 Is HSP & WERK hét loopbaan- en ontwikkelingsbureau voor de slimme hoogsensitieve professional, leider en ondernemer in Nederland
👉Schrijf ik het HSP & WERKboek
👉 Wordt het online programma Happy HSP @ Work vernieuwd in samenwerking met een opleidingsdeskundige. De naam wordt: Sensitief Sterk in je werk
👉 Start op 1 mei de eerste ‘Sensitief Succes Mastermind’ voor ervaren ondernemers
👉 Lanceer ik het programma ‘Sensitief Leiderschap’ voor leiders binnen organisaties
👉 Krijgt HSP & WERK een nieuwe huisstijl en website

Best veel he!
Dat bleek wel. Toch is alles gelukt, alleen het boek is (nog) niet geschreven en is de Mastermind wel gelanceerd, maar bleek het later niet te ‘kloppen’ en tja, je diensten moeten als hoogsensitieve ondernemer volledig kloppen, anders haakt er niemand op aan.
Het opschrijven van je doelen voor een nieuw jaar is erg waardevol. Je gooit je intentie eruit en laat het resultaat los. Een jaar later terugkijkend blijkt dat ik toch bijna alles gehaald heb!
Wel heb ik het delen van zo’n mega groot doel als het schrijven van een boek als ‘lastig’ ervaren. Door dit te delen voelde het voor mij steeds als een soort van last. Helemaal omdat ik er de tijd en rust helemaal niet voor had. Het voelde onrustig, alsof ik iets beloofd had en me er niet aan kon houden. Terwijl ik dit opschrijf denk ik, voor de nieuwe website heb ik wel 4 HSP & WERKboeken geschreven. Misschien toch het doel wat specifieker maken :-).
De nieuwe website heeft veel tijd en energie gekost. Daar heb ik me volledig op kunnen focussen, dat was prettig!
Kortom, het delen van doelen heeft geholpen en ik ga het dit jaar ook weer doen.

Wat zijn jouw doelen voor 2020? En ga je ze delen?

Wintersport
Afgelopen jaar zijn we met mijn ouders en m’n zusje en haar gezin op wintersport geweest ter ere van het 40-jarige huwelijks jubileum van mijn ouders. Het was een ontzettend waardevolle week waarbij we zelfs één dag een tocht hebben gemaakt met z’n allen. Van opa en oma tot en met de kleinkinderen.
Dit was voor mij een ontzettend dankbaar en mooi moment. Een moment dat voor altijd in m’n geheugen gegrift staat. #Dankbaar!

Het is heel belangrijk voor mij om waardevolle momenten met familie te hebben.

Wat was jouw meest dankbare moment van afgelopen jaar met familie? En wat ga je aankomend jaar doen?

Italië
M’n partner, Maarten werkt veel in het buitenland voor zijn werk als Field Service and Commissioning Engineer. Toen ik nog in loondienst werkte en onze kinderen nog klein waren ging ik nooit mee. Nu ze wat groter zijn en ook prima bij opa en oma kunnen vertoeven, ga ik regelmatig mee. Daarnaast ben ik door mijn manier van ondernemen en het regelmatig coachen via Skype, ook in staat om op afstand te werken. Afgelopen jaar ben ik mee geweest naar Sardinië. Heerlijk was het!

Dit doet me inzien dat het werken in vrijheid ontzettend belangrijk voor me is en dat het me ook in staat stelt om naar het buitenland te gaan wanneer ik wil. Dit wil ik graag zo houden, dat betekent dat ik daar alert op moet blijven.

Wat was voor jou het afgelopen jaar heel prettig in relatie tot het thema ‘vrijheid’? En wat heb je te doen om dit zo te houden?

Minder events
Regelmatig geef ik events. Afgelopen jaar heb ik er bewust voor gekozen om er twee te houden. Het kleinschalige 2 – daagse sales event voor ondernemers en de HSP Career Summit. Dit is me erg goed bevallen. Met name het sales event, wat 2 dagen duurde was erg prettig. Met een kleine groep de diepte in gaan, verdeeld over 2 dagen was super waardevol voor de mensen die er waren.
Voorafgaande aan het jaar bedacht ik me dat ik in totaal 5 events zou willen organiseren. Verder in het jaar voelde dat niet meer goed en heb ik het gecanceld. Dat betekende wel dat mijn omzet minder zou kunnen zijn.

Ik ben erg blij dat ik hierin mijn gevoel gevolgd heb. Voor hetzelfde geld had ik alles wel doorgezet en zou het me meer energie kosten dan het me zou opleveren. Dat heb ik er niet voor over. Als HSP is het belangrijk om in balans te blijven, pas dan kan ik er écht zijn voor mijn klanten. De omzet is voor mij niet leidend. Uiteindelijk is mijn bedrijf blijven stromen op deze manier en is ook de gewenste omzet behaald. M’n gevoel volgen heeft dus geloond.

Wat moet jij van jezelf wat eigenlijk niet klopt met je gevoel? Of wat heb jij gedaan in het trouw zijn aan je gevoel wat ook resultaten heeft opgeleverd?

Keitaro mijn spiegel in mijn ontwikkeling
Zoals je misschien wel weet heb ik een paard, Keitaro. Na een uitgebreide zoektocht ben ik nu ongeveer 1,5 jaar geleden voor hem gevallen. Toen was hij nog maar 3 en moest hij dus nog veel leren. Daar ben ik erg enthousiast mee begonnen, maar het verliep niet heel soepel. Dus besloot ik om hem bij iemand in te laten rijden.
Helaas ging het daar ook niet helemaal zoals het ‘normaal’ zou gaan. Na ongeveer vijf maanden kwam hij weer terug.
Toen heb ik een goede dierenarts hem laten onderzoeken. En wat blijkt, hij heeft een ruis in de lijn op zijn zenuwstelsel. In paardentaal ‘ataxie’ genoemd. Dit houd in dat signalen vanuit zijn hersenen met name in zijn achterbenen niet helemaal doorkomen. Voor een vluchtdier is dat natuurlijk een ramp.
Ik ben blij dat ik ook hierin heb doorgezet en hem verder heb laten onderzoeken. M’n intuïtie zei dat er iets niet klopte, niet levensbedreigend, dat niet. Doordat ik dit nu weet gaat het al beter. Het is net alsof hij snapt dat ik hem snap. En zetten we samen stapjes  naar voren.
Op 7 en 8 januari ga ik met hem naar de paardenkliniek in Utrecht en zal blijken hoe het precies allemaal zit. Vanuit daar gaan we weer verder kijken hoe en wat we gaan doen.
Dit heeft me geleerd dat ik nooit meer een jong paard koop. Het is misschien toch een project dat ik heb onderschat. Toch ben ik van mening dat hij bij mij is gekomen met een reden. Ik heb veel plezier met hem en geniet van het samenzijn. Resultaten behalen staat niet bovenaan. Een tevreden en gezond dier dat lekker in z’n vel zit is het voornaamste.
Dit geeft me weer het inzicht dat je pas resultaten kan behalen als de basis klopt. Die spiegel krijg ik zo voorgeschoteld.

Hoe is het met jouw basis? Is deze stabiel voor het behalen van resultaten? Wat heb je nog te doen?

Vakantie
Afgelopen jaar zijn we in februari op vakantie geweest. Dat was heerlijk! In de zomer zijn we bewust thuis gebleven. We hebben met z’n vieren een maand vrij genomen. Onder andere om ons huis te schilderen.
Dit was een bewuste keuze, het is me echter totaal niet goed bevallen.
Ik heb het nodig om of helemaal weg te zijn of thuis te zijn en ook te kunnen werken. Ik kwam nu niet los van m’n werk en had dat wel nodig. Vier weken ging alles op halve kracht. Dit heeft me meer energie gekost dan het me opleverde. Volgend jaar dus bewust weer écht 2 weken weg en op de ‘uit’ stand.

Wat heb jij nodig in 2020 om écht in de ‘uit’ stand te gaan en op te laden?

December drukte
Het begon zo’n beetje rond 11 november, de drukte. En tot en met vrijdag 20-12 ging het door. Ik ben door en door gegaan. Er was geen moment niks. Ik was niet de enige, dat besef ik me maar al te goed. Ik mocht zelfs online bij Femke Hogema langskomen, omdat ze een nieuwe functie had bedacht: De decembermanager :-).
Volgend jaar doe ik dit echt anders. Dan plan ik de week voor kerst al vrij en reserveer ik meer vrije dagen om op te laden in december.

Wat doe jij volgend jaar anders in december?

Paard en werk
Mijn ideale leven bestaat uit het hebben van tijd voor m’n paard en m’n gezin naast m’n werk. Dat betekent dat ik gemiddeld 20 uur per week werk. Het afgelopen half jaar ging dat minder goed. Ik plande te veel in. Zei ja tegen werkzaamheden die niet volledig aansluiten en ging vaker in op koffietjes drinken en afspraken op afstand.
Dit maakte dat mijn kostbare tijd minder werd. Extra’s die erbij kwamen plande ik in de tijd die ik eigenlijk had gereserveerd voor privézaken.

Dat zorgde ervoor dat het belangrijkste in mijn leven minder aandacht kreeg en dat wil ik niet meer.

Dit maakt dat ik volgend jaar weer extra kritisch ben op waar ik wel en geen tijd en energie in stop. Je tijd is kostbaar en éénmalig, en je kan het maar één keer besteden aan en spenderen met dat wat je het meest dierbaar is en waar je de meeste energie van krijgt.

Hoe ben jij omgegaan met je tijd dit jaar? En wat ga je volgend jaar anders doen?

Programma’s versus uurtje – factuurtje
Ik werk in principe alleen met programma’s. Daarmee weet ik zeker dat mijn klanten resultaten behalen en kan ik heel veel waarde leveren in voor mij persoonlijk minder tijd. Een paar losse gesprekken of ‘even sparren’ werkt niet. Dit levert op het moment zelf even een inzicht, maar geen resultaten op de lange termijn. Omdat ik daar niet achter sta bied ik dat niet aan. Ik wil iemand écht verder helpen.

Ook afgelopen jaar ben ik daar niet altijd ‘streng’ op geweest voor mezelf. Ook hierin ga ik weer strakker zijn. Zodat ik m’n tijd goed verdeel en iedereen die ik help op de allerbeste manier van dienst kan zijn.

Hoe kan jij je dienstverlening aanpassen zodat je zelf in balans blijft en je klanten nog beter helpt?

Paardencoaching
Ook afgelopen jaar was een sessie paardencoaching weer een onderdeel van de programma’s bij HSP & WERK. En wat was het weer geweldig. De doorbraken die men beleeft zijn zo mooi! Ik ken bijna geen krachtigere tool die je inzicht geeft en laat voelen wat er nodig is. En alles op een respectvolle manier. Dat maakt dat ik in 2020 met veel plezier doorga met het inzetten van deze sessies als onderdeel van de programma’s van HSP & WERK.

Wat was voor jou zeer waardevol in relatie tot het helpen van anderen?

Opstellingen begeleiden
Afgelopen jaar ben ik gestart met de opleiding ‘De magie van opstellingen begeleiden’ bij Martijn Meima. Dit is zo’n waardevolle opleiding en hierdoor kan ik in mijn werk doormiddel van opstellingen nog meer bereiken met m’n klanten. Zo kan het ontdekken wat je echt wilt soms niet lukken, maar weet men niet goed waarom. Er zit dan ‘iets’ tussen wat met een opstelling heel duidelijk wordt. Dit helder hebben zorgt ervoor dat je weer verder kan.
Zelf heb ik in de opleiding natuurlijk ook veel opstellingen mogen ervaren, waardoor ik mezelf nog verder heb kunnen ontwikkelen.

Wat heb jij geleerd dit jaar wat van grote waarde is voor jezelf en anderen?

HSP Congres
Ook dit jaar was ik weer bij het HSP Congres. Dit was het voorlopig laatste georganiseerde congres omdat er gelukkig veel meer bekendheid is over hoogsensitiviteit in Nederland. Dat was het voornaamste doel van het congres. Natuurlijk, er is nog veel werk te doen, daar gaat de organisatie dan ook zeker mee verder, dan wel in de praktijk.
Ook dit jaar was ik weer genomineerd voor de titel van HSP Professional in de categorie werk en bedrijfsleven. Ik ben het weer niet geworden, helaas, maar ben erg blij met de derde nominatie op rij!
Tijdens het congres en mijn deelname aan de paneldiscussie op het podium heb ik gemerkt dat ik soms wat anders tegenover hoogsensitiviteit sta dan andere coaches. Ik zie mezelf als directer, to the point met een ‘niet lullen maar poetsen’ instelling. Ik zie het vooral als kracht en ga totaal niet mee in een ‘klaagmodus’. Daar ben ik zelfs wat allergisch voor :-). Ik vind het heel belangrijk dat als je hoogsensitief bent dat je leiderschap toont. Dat je jezelf beter leert kennen en jezelf gaat leiden om voor jezelf een prettig leven te creëren. Dit maakt voor mij nog duidelijker dat ik vooral met dat type HSP wil werken en dat je er dan ook tegen moet kunnen dat ik je zo af en toe een schop onder je kont geef en je in de actie modus zet ;-). 

Hoe zie jij jezelf? En wat maakt jou anders dan anderen?

Nieuwe branding en website
M’n grootste project dit jaar was de nieuwe branding en website voor HSP & WERK. In samenwerking met Essencio hebben we een volledige nieuwe huisstijl en website neergezet. Ik ben er zo ongelooflijk blij mee! Het is net alsof ik een nieuw bedrijf heb. Het voelt licht, fris, nieuw en kloppend.
Dit neerzetten heeft me doen inzien dat het voor mij als hoogsensitieve ondernemer heel belangrijk is dat de look & feel klopt bij wie je bent en wie je wil aantrekken. HSP & WERK bestaat nu bijna vijf jaar en hoe ik startte is niet meer wie ik nu ben. Ook trek ik nu andere klanten aan dan voorheen. De nieuwe stijl is professioneler en klaar voor de toekomst.

Wat mag er bij jou veranderen wat betreft je look & feel zodat het aansluit bij wie je bent en wie je aan wil trekken?

Keuzestress met betrekking tot mijn doelgroep
Afgelopen jaren heb ik vaak getwijfeld over mijn doelgroep. De businesscoaches zeggen vaak, je moet een heldere doelgroep hebben. En ja, daar ben ik het mee eens! Vooral in het begin. Maar op een gegeven moment ben je als sensitieve, sensatiezoekende HSP toe aan meer en afwisseling en dan werkt een overkoepelend thema beter. Dan kan je vanuit jouw thema gaan uitbreiden.
Juist daarom ben ik zo blij met mijn bedrijfsnaam HSP & WERK, daar kan van alles onder vallen. Dus richt ik me op professionals, leiders van en binnen organisaties en kennisondernemers.
Heel vaak kwam bij mij dat stemmetje naar boven. Je moet kiezen, je moet kiezen, je moet kiezen. Maar ik kon het niet! Ik heb er in mijn opleiding meerdere opstellingen op los gelaten, maar ook daar kwam het maken van een keuze niet aan de orde. Er waren vaak andere blokkades die in de weg stonden waar ik de weet niet van had.

Op een gegeven moment heb ik in een nieuwsbrief benoemd dat ik met de gedachte speelde om de opleiding tot HSP & WERK Coach te gaan verzorgen. En wat kreeg ik veel gave reacties! Ik sprak een dame die bij de politie zelfs al presentaties aan het geven was over hoogsensitiviteit en dat was voor mij het grootste inzicht. Mijn missie is zo groot! Ik kan het niet alleen. En dus besloot ik om de opleiding tot HSP & WERK Coach te gaan ontwikkelen met ook de mogelijkheid om alleen een 2-daagse HSP & WERK leergang te volgen.

Vanaf toen ging alles stromen. Ik hoefde niet meer te kiezen. Ik kan anderen opleiding en zelf m’n focus aanscherpen op leiderschap en business. Coaching van hsp in en naar werk kan ik bij te veel aanvragen dan uitbesteden aan de door mij opgeleide coaches.

En zo valt alles op z’n plek.

Dit was toch wel mijn grootste inzicht van 2019!

De HSP & WERK Leergang start in mei en als je de volledig opleiding wil volgen kan je vanaf daar verder door tot en met december, in totaal 8 maanden. Uiterlijk dinsdag 16 januari staat alle informatie hierover op de website. Heb je interesse, stuur me een mail. Dan houd ik je op de hoogte.

Wat was jouw grootste inzicht van 2019?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig informatie en inspiratie over hoogsensitiviteit in relatie tot loopbaan, persoonlijk leiderschap en ondernemen.

Voornaam*

E-mailadres*

Ja, ik heb het privacyreglement hier gelezen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services