businesscoach-hsp

Naar het volgende level groeien met je bedrijf – zelfs in coronatijd

“Alle clichés zijn waar. ‘What brings you here, won’t bring you there’ en ‘every level has it’s own devil’. Op dit moment bevind ik me in een fase van het ene level, naar het volgende level. Het gevoel hangt in de lucht. De energie is anders. Er is iets aan het gebeuren.”

Bovenstaande schreef ik in februari. Nog voor de coronagolf. En of er wat aan het gebeuren is!

Hoewel ik zelf gelijk bij de start van de eerste golf ziek werd, stond m’n bedrijf niet stil. Ik werk al jaren online en heb alles zo ingericht dat het door kan gaan. Oké, de coachgesprekken stonden on hold, maar de intakes gingen door, social media ging door, en zelfs nieuwe klanten krijgen ging door.

Inmiddels is het januari 2021 en heb ik alle werkzaamheden weer volledig op kunnen pakken. Alle live-bijeenkomsten zijn aangepast naar online en 2020 heb ik zeer positief af kunnen sluiten. Gevoelsmatig heb ik weer een stap naar het volgende level in mijn bedrijf gezet en daar heeft corona aan bijgedragen. Ook 2021 zie ik positief tegemoet, ondanks corona.

Het belangrijkste in deze coronaperiode? Blijf bij jezelf als ondernemer.

Destijds, bij de start van corona, zag je veel ondernemers starten met diverse acties. Ook zag je dat de meeste creatieve ideeën ontstonden om ondernemingen door te laten draaien.

Ik heb er bewust voor gekozen om eerst voor mezelf te zorgen en ik heb zelf niet het gevoel gehad, en nog steeds niet, dat ik m’n bedrijf een grote draai moet geven. Een grote bocht naar links of rechts moest maken.

Dat wat ik doe gaat over wie je bent als HSP en wat je hier te doen hebt. En dat gaan doen op een manier die bij jou past. Juist een crisis als deze versterkt dat. En ik ben er ook van overtuigd dat als jij doet wat je te doen hebt met een zuivere intentie, dat het voor jou ook goed komt en dat het zelfs kan zorgen voor groei en ontwikkeling! Het kan zijn dat je wel aanpassingen moet doen, dat is per bedrijf verschillend.

Het was mijn persoonlijke keuze om geen nieuwe richtingen te kiezen. Hoe jij daar zelf in staat, is aan jou. Maar blijf bij jezelf. Hoe voel jij je, wat heb je intuïtief te doen en wie ga je helpen met welk probleem? Je hoeft niet te doen wat anderen doen. Je mag ook juist naar binnen treden, werken aan zaken die jouw fundering versterken. Want juist een stevige fundering maakt het mogelijk om groei door te maken.

Ik ben benieuwd hoe het nu voor je is. Heb je je bedrijf omgegooid, ben je andere diensten gaan verkopen, heb je een ‘pivot’ gemaakt? (Een ‘pivot’ is een ‘draai’ in je onderneming om aan te sluiten op je doelgroep?) Ben je gegroeid, heb je de fundering van jezelf en je bedrijf kunnen verstevigen?

Wat vooral belangrijk is, is dat het blijft stromen bij jezelf en je bedrijf. Een blokkade in het maken van keuzes is ongelooflijk lastig. Soms heb je juist ook zo’n periode nodig om weer verder te komen. Vanuit daar kan je pas weer stappen zetten om de stroom op gang te brengen, je missie neer te zetten.

Ondernemen en groeien mag op jouw manier.

Dit gehele proces mag je aanpakken op jouw manier. Het is niet zo dat daar één manier voor is, het mag gaan zoals het bij jou en je klanten past, zodat jullie samen verder groeien.

Verbind je met je missie en het vertrouwen daarin. Dat is de motor voor een succesvol bedrijf. Waarbij ik ervan overtuigd ben dat je hoogsensitiviteit bijdraagt aan het neerzetten van die missie. Je bent niet voor niks hoogsensitief! Benut het!

De fases van groei van mijn bedrijf

Corona heeft ervoor gezorgd dat ik ben gegroeid als ondernemer en met m’n bedrijf. Ik heb verschillende fasen doorlopen alvorens de groei tijdens corona zich doorzette. De fasen die ik daarvoor heb doorlopen zijn:

Fase 0
Fase 0 was natuurlijk weten wat ik wil en wat ik hier te doen heb. M’n missie helder hebben. Vervolgens ben ik naar Fase 1 gegaan.

Fase 1 Opstartfase
In deze fase heb ik m’n website opgezet, ben ik zichtbaar geworden en startte ik met m’n eerste coachtrajecten. Dit deed ik naast het freelance werk voor een re-integratiebureau, zodat ik toch een stabiel basisinkomen had. Naamsbekendheid opbouwen doormiddel van online marketing was mijn focus.

Fase 2 Volledig zelfstandig en focus
Anderhalf jaar later ben ik volledig zelfstandig gaan ondernemen. Om meer te gaan verdienen met mijn eigen bedrijf had ik meer ruimte nodig. Daardoor stopte ik met het freelance werk. Dat gaf me heel veel ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik focuste me met m’n bedrijf op loopbaancoaching voor HSP en werkte met halfjaarprogramma’s. Ik werkte best veel, zeker 40 uur per week, naast het hebben van een tweeling van 3.

Fase 3 Less for more
Ik besloot het anders aan te gaan pakken en startte met het werken met een jaarprogramma voor een hogere prijs. Daardoor haalde mijn klanten nog betere resultaten en kon ik werken met de mensen waar ik veel energie van kreeg en die écht investeerden in zichzelf. Dit maakte dat ze nog gemotiveerder waren! Ik halveerde m’n werkuren en verhoogde zelfs m’n omzet. Het was een grote omslag. Deze manier van werken is zeer waardevol voor HSP, om meer energie over te houden. Je combineert online en offline werken voor een groots resultaat voor je klant. Deze switch heeft er voor gezorgd dat ik in coronatijd gewoon online door kon gaan.

Fase 4 Verbreden
Toen bovenstaande lekker liep, begon ik me lichtelijk te vervelen. Ja, dat is als sensatiezoekende HSP iets wat je ook als ondernemer niet uit mag sluiten. Ik besloot ook ondernemers te gaan begeleiden in een jaarprogramma. En zo had ik twee programma’s naast elkaar draaien. Super interessant, omdat veel HSP toch ook voor zichzelf willen beginnen.
Vervolgens ontwikkelde ik het programma Sensitief Leiderschap en begon ik met het upgraden van het online programma ‘Happy HSP @ Work’, dat nu ‘Sensitief Sterk in je Werk’ heet. Dat bied ik nu los aan of in combinatie met een aantal coachgesprekken. Ook was het tijd voor een nieuwe website.

Dat alles samen heeft veel tijd gekost en nog ben ik druk met de online omgeving. Daar kom ik mezelf af en toe wel tegen, omdat ik toch graag strategisch en ideeën-vormend te werk ga, en hier heel erg op de details moet letten. Dat is niet m’n sterkste kant en dit kan zorgen voor weerstand en lichtelijk uitstelgedrag. Daar dwars doorheen gaan en de pijn voelen is de uitdaging en het leermoment.

Fase 5 Optimaliseren
Afgelopen jaar bevond ik me in de optimalisatie fase. Dit was dus tijdens corona. Ik ben me gaan focussen op processen, de juiste mensen op de juiste plaats en het afwerken van lang openstaande to do’s. Alles is klaargemaakt voor de volgende fase. Fase 6.

Fase 6 Expertstatus verhogen en teamuitbreiding
Dit jaar ligt m’n focus op het schrijven van m’n boek over hoogsensitiviteit en werk, en het ontwikkelen van sensitief leiderschap. Met aandacht voor hoe je sterk in je werk staat, hoe je de juiste loopbaankeuze maakt en jezelf blijft ontwikkelen.

Ook ga ik meer focussen op het creëren van content in samenwerking met de professionals van Essencio. Ik kies er dus voor om meer werk uit te besteden zodat ik tijd en energie heb om te schrijven. Het voelt intuïtief ook heel sterk dat alles wat in mijn hoofd zit over wat ik de afgelopen jaren heb geleerd op papier moet komen, zodat het met nog meer mensen gedeeld kan worden.

Wat ook meer aandacht krijgt is de coaching voor ondernemers. Ik wil daarin ook de online omgeving verder gaan uitbreiden met praktische kennis.

Doe jij écht wat je wilt doen als ondernemer, op jouw voorwaarden, voor mensen waar je écht mee wilt werken?

Wat heeft de coronatijd met mijn bedrijfsgroei te maken?

Ik had voor de uitrol van fase 6 nog veel te doen achter de schermen. Ergens krijg ik daar nu de tijd voor. Ik ben niet afgeweken van mijn aanpak nu de crisis zich aandient. Dat is voor mij niet nodig omdat ik al online werk, vanuit m’n missie en voor mensen die juist dichtbij zichzelf willen blijven. De crisis draagt daar aan bij. Daar ben ik natuurlijk super dankbaar voor, want ik weet ook dat wanneer ik horecaondernemer was, het een heel ander verhaal zou zijn.

Maar dat is niet het enige. Ik heb er ook heel bewust voor gekozen om bij m’n leest te blijven. Om geen concessies te doen. Om krachtig te blijven in waar ik voor sta en wie ik wil helpen en op welke manier. Een manier waarbij m’n klant het beste geholpen is en ik ook in m’n energie blijf.

Wat ik jou wil meegeven: doe jij écht wat je wilt doen als ondernemer, op jouw voorwaarden, voor mensen waar je écht mee wilt werken? Krijg je er energie van, zodat je er echt voor je klant kan zijn? En als dat niet zo is, hoe kan je daar juist nu een draai aan geven? Hoe kan je daar meer van gaan doen? En hoe zet jij jouw hoogsensitieve gave daar bij in? Waarom heb jij die gave gekregen?

En heb jij een bedrijf opgebouwd dat een stootje kan hebben? Wat leer je van deze periode, ook al zit je nu in zak en as, hoe helpt het je om er daarna weer vol voor te gaan?

Ik denk graag met je mee!
Herken je één van de bovenstaande fasen? Of zit jij nu in een tussenfase, mede door corona en weet je niet goed welke stappen je moet zetten?

Ik denk graag met je mee, zodat je een bedrijf op jouw voorwaarden kunt creëren, waarbij je je hoogsensitiviteit inzet en je bedrijf een stootje kan hebben – en zelfs door kan groeien tijdens een crisis.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig informatie en inspiratie over hoogsensitiviteit in relatie tot loopbaan, persoonlijk leiderschap en ondernemen.

Voornaam*

E-mailadres*

Ja, ik heb het privacyreglement hier gelezen.

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Accept all Services