Eerder schreef ik de blog ‘Waarom slimme hoogsensitieve professionals uitvallen of de organisatie verlaten’ (je leest ‘m hier). Dit is één van mijn meest gelezen blogs, waarschijnlijk omdat veel werkgevers én werknemers zich erin bekennen.
In dit blog wil ik graag graag ingaan op waarom ik van mening ben dat dé baan voor slimme hoogsensitieve professionals niet bestaat.
Herkenbare situaties voor intelligente hoogsensitieve professionals
Elke week spreek ik meerdere ambitieuze, intelligente, hoogsensitieve professionals. Allemaal in een ander stadium in hun loopbaan. Ik kom de volgende situaties vaak tegen:
• Uitval vanwege een burn-out of een bore-out;
• Op zoek naar ander werk, maar niet weten wat;
• Plannen hebben om een eigen bedrijf te starten;
• Een bedrijf gestart zijn, maar het loopt (nog) niet lekker;
• Een bedrijf gestart zijn, het loopt erg goed, maar ze lopen zichzelf voorbij;
• Ontwikkeldrang;
• Niet weer tegen dezelfde problemen aan willen lopen;
• In hun huidige baan het hoofd boven water blijven houden, omdat er brood op de plank moet komen;
• Zich meer dan 200% verantwoordelijk voelen, ten kosten van gezin en gezondheid.
Ze hebben gemeen dat ze allemaal op zoek zijn naar zichzelf en de ideale werksituatie, maar deze niet kunnen vinden.
Zo ontstaat een mismatch tussen de werkgever en hoogsensitieve werknemer
Banen ontstaan binnen organisaties, omdat er iemand is weggegaan of omdat de organisatie groeit. De functieomschrijving wordt gemaakt, een vacature geschreven, deze wordt uitgezet en je kunt solliciteren.
Werkzoekenden, en ook hoogsensitieve professionals, gaan vanuit hun huidige situatie op zoek naar werk vanuit hun persoonlijke behoefte en huidige referentiekader.
Daar ontstaat de grote mismatch!
De werkgever heeft geen verstand van de slimme hoogsensitieve professional en ook de hoogsensitieve professional kent zichzelf, inclusief HSP, nog niet goed genoeg om de juiste baan te vinden.
Eénmaal in de nieuwe situatie loopt de hoogsensitieve professional weer tegen dezelfde problemen aan:
• Verveling
• Stress
• Ongeduld
• Overprikkeling
• ‘Zien ze het dan niet!’
En de werkgever snapt er niks van! Hij/zij was voor hen dé ideale werknemer.
Werkgevers weten blijkbaar (nog) niet goed hoe om te gaan met hoogsensitieve professionals. En hoogsensitieve professionals maken vaak keuzes zonder hun hoogsensitiviteit in relatie tot werk optimaal te benutten.
Daar zit een enorm kennisgat tussen.
Waar moet een baan voor een HSP’er aan voldoen?
En vanwege dat grote kennisgat tussen werkgevers en hoogsensitieve werknemers, ben ik van mening dat dé baan voor slimme hoogsensitieve professionals niet bestaat. Want die baan bouw je zelf.
Er zijn wel wat wetenschappelijke inzichten die je als hoogsensitieve werknemer en/of als werkgever verder kunnen helpen.
Wat je écht moet weten als hoogsensitieve werknemer en/of werkgever:
• Hoogsensitiviteit houdt in dat je gevoelig bent voor prikkels en dat je deze diepgaand verwerkt. Met name de diepgaande verwerking is waarmee hoogsensitiviteit zich onderscheid van ‘gevoelig zijn voor prikkels’. Dat hebben namelijk meer mensen. Als je te veel prikkels binnen krijgt (geluid, geur, sfeer, beeld, smaak) kan je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, kun je je niet meer goed focussen, concentreren en functioneren. (Lees hier meer over wat hoogsensitiviteit precies is)
• Overprikkeling op de werkvloer wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een slechte sfeer. (Bergsma, 2018)
• Het stresssysteem van hoogsensitieve personen wordt sneller geactiveerd dan bij anderen, waardoor een burn-out of bore-out eerder aan de orde is. Het systeem is vaak al geactiveerd, zonder dat je het door hebt.
• In een negatieve omgeving komen hoogsensitieve personen in een negatieve spiraal terecht. Wanneer zij kunnen werken in een positieve sfeer, waarin ze hun talenten in kunnen zetten, taken kunnen doen die aansluiten, met mensen werken waar ze energie van krijgen en niet overprikkelt raken, zijn ze tot nog meer in staat dan anderen. (Pluess, 2016)
En wil je – als werkgever – meer weten over hoe je beleidsmatig invulling kan geven aan HSP voor werknemers? Zodat medewerkers beter tot hun recht komen en verzuimkosten kunnen worden gereduceerd? Download dan hier het werkboek ‘HSP Beleid voor organisaties’.
Ben je zelf een slimme sensitieve professional en wil je ontdekken welke baan echt bij je past? Dan is het werkboek ‘Ontdek wat je écht wilt als hoogsensitieve professional’ interessant. Wil je gelijk de diepte in? Bekijk hier het HSP & WERK Programma ‘Sensitief Leiderschap‘.